Ben je langdurig niet in staat om je werk uit te voeren en zijn er geen passende mogelijkheden om te re-integreren binnen de organisatie van je werkgever? Dan komt re-integratie bij een andere werkgever in beeld. Dit heet re-integratie 2e spoor, of in het kort het tweede spoortraject. In het kader van de re-integratie ben je verplicht daaraan mee te werken. Maar er zijn natuurlijk veel regels aan verbonden.
Re-integratie derde spoor is er voor de werknemer die na twee jaar van arbeidsongeschiktheid nog geen passende werkplek heeft gevonden. Derde spoor re-integratie wordt ingezet als de werkgever eigen risico drager is voor de WGA. Het doel van een 3e spoor re-integratietraject is het vinden van een duurzame functie en het verlichten van de kosten voor de werkgever.
Het proces begint met een grondige intake en verzuimanalyse. Hierbij wordt alle relevante informatie over de werknemer verzameld, inclusief medische geschiedenis en de reden voor het verzuim. Deze fase richt zich op het identificeren van de beperkingen en mogelijkheden van de werknemer.
Een gedegen arbeidsmarktanalyse wordt uitgevoerd om te bepalen welke mogelijkheden er zijn voor de werknemer op de externe arbeidsmarkt. Dit omvat het identificeren van geschikte vacatures, sectoren en functies.
De werknemer krijgt sollicitatietraining en begeleiding om de kans op een succesvolle externe plaatsing te vergroten. Dit omvat het schrijven van cv's, voorbereiden op sollicitatiegesprekken en het ontwikkelen van sollicitatievaardigheden.
Wanneer een externe plaatsing wordt gerealiseerd, wordt deze zorgvuldig begeleid. Na de plaatsing volgt een evaluatie om ervoor te zorgen dat de werknemer succesvol is geïntegreerd in de nieuwe functie.
Tijdens het gehele 2e spoortraject wordt zorgvuldig gerapporteerd en gedocumenteerd. Hierdoor ontstaat een gedetailleerd dossier en rapportage voor zowel de werknemer als de werkgever.
Zelfs nadat de werknemer is geplaatst in een nieuwe functie, bieden we nazorg om te zorgen voor een soepele overgang en verdere ondersteuning indien nodig.